31 Ocak 2017 Salı

Karmin Nedir? Nerelerde Kullanılır? (Karmin Böceği)

Karmin Nedir?

Ömrümüzü devam ettirebilmemiz için, hem sağlıklı yaşam ortamı hazırlayabilmek hem de birçok hastalıktan uzak kalabilmemiz için daha bilinçli hareket etmek zorundayız. İşte bu sebeple günümüzde daha da hassasiyetle araştırmalar yapılmaktadır. Ve bizler de bu yazımızda; insanları daha bilinçli birer tüketici haline getirmek adına ve yapılan araştırmaların ışığında yeniden gündeme gelen karmini inceleyeceğiz.
Karmin, bilimsel adı E120 olan kırmızı renkli bir pigmenttir.“Dactylopius coccus” adı verilen, kaktüslerde parazit olarak hayatını devam ettiren bazı böcek türlerinden(bu böcekler, kendilerini diğer canlılardan koruyabilmek için salgı yaparlar ve karmini bu şekilde üretirler.) ve karminik asitten elde edilmektedir. Başta gıda sektörü olmak üzere; kozmetik,ilaç ve birçok sanayide karmin kullanılmaktadır. “Peki bu pigmentleri böceklerden nasıl elde ediyorlar?”sorunuzu duyar gibiyim.Öncelikle böcekler, toplanır.Ardından da öldürülürler.Öldürme şekilleri yer yer farklılık gösterebilirler.Ve sonra kurutulup, un haline getirilir. Bu işlemleri, yaklaşık 1 kilo karmin elde etmek için 160 bin böcek için yapmaktadırlar.

Karmin Yararlı mı? Zararlı mı?

Her ne kadar bilim dünyası çok fazla ilerlemiş olsa da hala insanları ikiye ayırıp, kesin sonuçlar ortaya çıkmasını engelleyebiliyor.Şimdi size iki farklı bilimsel bilgi vereceğiz ve sonucu siz değerli okurlarımıza bırakacağız.
Corinne Geuget adlı bir yazar, yazmış olduğu kitabında(Additifs Alimentaires) karminin tamamen zararlarını ele almıştır.İnsanlar üzerinde alerjik reaksiyonlara sebep olduğunu ispatlayan Michigan Üniversitesinden sonra, ispatlarına ispat katan Corinne’ nin yazdıkları insanları korkutmuştur.Astıma,uyku düzensizliğine ve egzamaya sebep olduğunu ileri sürmüştür.İnsan bedeninde meydana gelen mutasyonlarla ilgili araştırma yaptıklarını ve karşılarına yine karminin çıktığını söylemiştir.
Son zamanlarda yapılan değişik araştırmalar doğrultusunda ise; birçok bilimadamı karminin doğal bir renklendirici olduğunu savunmaktadır. Yapay bir madde olmadığı için çeşitli ürünlerde kullanılması gerektiğini bile söylemektedirler.Alerjik özelliği olsa da, başka zararının olmadığını ispatlamışlardır.

Nerelerde Kullanılır?

Karminin zararının çok az olduğu düşünüldüğü ve doğal bir renklendirici olduğu için bolca kullanılmaktadır. Kanserojen etkisi de olmadığı varsayıldığından oldukça tercih edilmektedir.Genellikle karmin, zararlı besinlerde kullanılsa da amaç, onları daha az zararlı hale getirmektir.
* Jelatin içeren neredeyse bütün besinler
* Dondurma,çikolata, pasta, kek
* Pamuk şeker ve elma şekeri yapımında,bisküvilerde
* Çeşitli soslar, hazır reçeller
* Kola ve gazoz gibi asitli içecekler
Ruj,allık, pudra,aydınlatıcı,el-yüz kremleri, yani kısacası kozmetik sektöründe
* Kıyafetlerde
* İnşaat boyalarında

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder